Ingesnoerd
20 februari 2016
Keep it clean!
29 maart 2016

Afstappen van het dode paard

Iemand vestigde laatst mijn aandacht op bovenstaand plaatje, met die wijze spreuk van de Dakota-indianen: ‘Als je ontdekt dat je op een dood paard rijdt, dan is de beste strategie af te stappen’. Rond dezelfde tijd las ik het artikel ‘Het verandermonster is los … deel 1’ van Ellis Brinkman. Ellis is eveneens lid van de Poolcirkel van Pool Management & Organisatie. Beide beelden bleven in mijn achterhoofd hangen. Vanmiddag kwam een aantal zaken bij elkaar.

Jaren terug werkte ik samen met een adviesgroep die als credo had ‘Verandering is een constante’. Rond dezelfde tijd dat ik met hen in contact kwam, woonde ik een lezing bij van Deepak Chopra. Chopra is ayurvedisch arts, spiritueel denker en schrijver. In zijn inleiding die avond stond centraal dat het menselijk lichaam voortdurend in verandering is. Bij elke inademing komen nieuwe stoffen -die soms over duizenden kilometers aangevoerd zijn- je lichaam binnen. Alle cellen in je lichaam worden regelmatig vernieuwd, dus eens in de zoveel tijd heb je een compleet nieuwe lever of ander orgaan. Toch, als dat orgaan ziek is, blijft het vaak ziek, ondanks die volledige vernieuwing. Dat was het moment dat ik me ging afvragen hoeveel gezondheid te maken heeft met je manier van denken, met je mindset.

Gisteren sprak ik een relatie die ik lang niet meer gezien had. Ze vertelde over haar partner die ruim 9 jaar geleden volgens de artsen het niet lang meer zou maken. Nu 9 jaar later is hij er nog steeds en gezond. Vanuit een zwaar ziekbed, op het punt van overlijden zo leek het, doet hij weer alles. Uit wat ze verder vertelde, werd me de levenskracht van deze man duidelijk, maar ook dat hij niet bang was uit zijn comfortzone te stappen en andere stappen te zetten dan gebruikelijk bij deze ziekte. Kortom, hij stapte –bijna letterlijk- van zijn dode paard af. Waardoor? Zijn mindset.

Daardoor vroeg ik me vanmiddag af: Ligt het in organisaties soms ook zo, is het zo lastig uit onze comfortzone te stappen, zijn we zo gewend én is het zo veilig om in de tredmolen van onze huidige mindset te blijven lopen? Zodanig dat we in plaats van af te stappen van het dode paard, onze mindset veranderen, liever een van de andere in bijgaand plaatje genoemde strategieën inzetten? Terwijl we weten dat ze niet werken? Want het plaatje is natuurlijk humoristisch bedoeld, maar toch …

Nou, als u nu denkt, het is tijd voor een nieuw paard, en u wilt samen onderzoeken wat voor paard dit moet zijn, neem gerust contact op. Dat mag ook als u voorbeelden in uw organisatie ziet waar het lastig blijkt om van het dode paard af te stappen. Samen vinden we wel een trapje of andere manier zodat mensen er af kunnen komen. Mijn ervaring is dat bij degenen die afstappen, opeens veel energie los komt. Energie die dan weer kan ingezet om op een vers paard van start te gaan! Of misschien wel een andere richting op te gaan…